Koło Myśliwskie Szarak

PL DE

RAZEM DBAMY
O PIĘKNO NASZEJ
OJCZYSTEJ PRZYRODY

RAZEM DBAMY
O PIĘKNO NASZEJ
OJCZYSTEJ PRZYRODY

RAZEM DBAMY
O PIĘKNO NASZEJ
OJCZYSTEJ PRZYRODY

RAZEM DBAMY
O PIĘKNO NASZEJ
OJCZYSTEJ PRZYRODY

RAZEM DBAMY
O PIĘKNO NASZEJ
OJCZYSTEJ PRZYRODY

PL DE

PORADY

Obwody

ASF

Bioasekuracja

Do pobrania

Odnośniki do stron internetowych o tematyce łowieckiej

PZŁ

PZŁ ZO w Radomiu

Klub Miłośników Języka i Literatury Łowieckiej

Stowarzyszenie Polskie Diany

Prasa i Telewizja

Łowiec Polski

Brać łowiecka

Magazyn Sezon

Magazynu Darz Bór

Pyszna, domowa, pachnąca szynka dojrzewająca idealna na świąteczny stół i nie tylko.

Składniki
1-1,5 kg świeżej szynki surowej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki soli
0,5 łyżki soli peklowej
5 ząbków czosnku
3 łyżki ziół (dowolnych) u mnie koper suszony, tymianek, rozmaryn, suszony chrzan, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczyca.
pończocha lub gaza opatrunkowa ewentualnie sznurek do wiązania wędlin

Sposób Przygotowania:

1. Mięso dokładnie osuszyć np.ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze i przełożyć do naczynia (u mnie żaroodporne), włożyć na 24 godziny do lodówki. Płyn,który z mięsa puści należy wylać.
2. Po tym czasie Mięso należy dokładnie wytrzeć ręcznikiem i obtoczyć w obu solach. Włożyć ponownie na 24 godziny do lodówki. Płyn,który z mięsa puści należy wylać.
3. Mięso dokładnie osuszyć,natrzeć rozgniecionym czosnkiem, a następnie mieszanką przypraw, ponownie włożyć na 24 godziny do lodówki.
4. Szynkę przełożyć do pończochy lub owinąć w gazę i powiesić w suchym przewiewnym miejscu, suszyć 4 doby.(u mnie był to karnisz w kuchni)
5. Szynka już po 4 dobach suszenia jest gotowa do jedzenia,ale najlepsza będzie jak jeszcze przez około tydzień poleży na dolnej półce w lodówce zawinięta w papier.

Obwody

Obwód nr 37

Wólka Lipowa, Brzozowa, Duranów, Karczemka, Wólka Pętkowska, rzeka Kamienna, Czekarzewice II, Tarłów

Obwód nr 547

Ruszkowice, Borkowice, Radestów, Ninków, Gaworek, Wandów, Rzuców, Kochanów, Rusinów, Bryzgów, Długa Brzezina, Wawrzynów, Kuźnica, Janów, Gwarek, Młyny

Obwód nr 523

Zakrzewska Wola, Zakrzew, Golędzin, Zatopolice, Wacławów, Kowala Duszocina, Jaszowice, Krzyszkowic, Młódnice, Głogów, Domaniów, Przytyk

Projekt i wykonanie:pawelec.info