PL DE
Bioasekuracja
Klub Miłośników Języka i Literatury Łowieckiej
Prasa i Telewizja
Pyszna, domowa, pachnąca szynka dojrzewająca idealna na świąteczny stół i nie tylko.
Składniki
1-1,5 kg świeżej szynki surowej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki soli
0,5 łyżki soli peklowej
5 ząbków czosnku
3 łyżki ziół (dowolnych) u mnie koper suszony, tymianek, rozmaryn, suszony chrzan, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczyca.
pończocha lub gaza opatrunkowa ewentualnie sznurek do wiązania wędlin
Sposób Przygotowania:
1. Mięso dokładnie osuszyć np.ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze i przełożyć do naczynia (u mnie żaroodporne), włożyć na 24 godziny do lodówki. Płyn,który z mięsa puści należy wylać.
2. Po tym czasie Mięso należy dokładnie wytrzeć ręcznikiem i obtoczyć w obu solach. Włożyć ponownie na 24 godziny do lodówki. Płyn,który z mięsa puści należy wylać.
3. Mięso dokładnie osuszyć,natrzeć rozgniecionym czosnkiem, a następnie mieszanką przypraw, ponownie włożyć na 24 godziny do lodówki.
4. Szynkę przełożyć do pończochy lub owinąć w gazę i powiesić w suchym przewiewnym miejscu, suszyć 4 doby.(u mnie był to karnisz w kuchni)
5. Szynka już po 4 dobach suszenia jest gotowa do jedzenia,ale najlepsza będzie jak jeszcze przez około tydzień poleży na dolnej półce w lodówce zawinięta w papier.
Wólka Lipowa, Brzozowa, Duranów, Karczemka, Wólka Pętkowska, rzeka Kamienna, Czekarzewice II, Tarłów
Ruszkowice, Borkowice, Radestów, Ninków, Gaworek, Wandów, Rzuców, Kochanów, Rusinów, Bryzgów, Długa Brzezina, Wawrzynów, Kuźnica, Janów, Gwarek, Młyny
Zakrzewska Wola, Zakrzew, Golędzin, Zatopolice, Wacławów, Kowala Duszocina, Jaszowice, Krzyszkowic, Młódnice, Głogów, Domaniów, Przytyk
Projekt i wykonanie:pawelec.info